Powered By Blogger

2013. április 29., hétfő

Tönkölyös kenyér és töltött kiflik

Ha hétvége, akkor kenyérsütés és péksüti sütés ideje. Az öreg tésztámat is fel kellett már használni,már csak egy adagra való volt,és 10 napos.Na be is dagasztottam a kenyértésztát,had keljen. Ám a hűtőben ott árválkodott egy darabka főtt és füstölt sonka darabka.Így aztán kitaláltam hogy készítek belőle tölteléket .
Jó lesz a kiflibe, krémsajttal kikeverem az apróra vágott sonkát és kész is a töltelék. Kelesztés után megfeleztem a kenyértésztát , egyik feléből kenyér lett a másik feléből töltött kiflik.
A hozzávalók: 60 dkg BL80-as kenyérliszt
                      20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
                      25 dkg öreg tészta
                        5 dl langyos víz
                         fél kocka élesztő
                         1 evőkanál só
                         2 evőkanál cukor
                         2 evőkanál olaj
 Dagasztás után hagyom duplájára kelni a tésztát. Miután megkelt, elfelezem a tésztát, feléből kenyeret készítek a másik feléből kifliket.A kenyérnek valót megformázom és sütőpapírral bélelt jénaiba rakom , hagyom kelni.Addig a kiflinek valóval foglalkozom.A tésztát nyolc egyenlő részre osztom, kerekre nyújtom,és a sajtkrémes sonkatöltelékből egy teáskanállal rakok rá, majd feltekerem és kifli alakra formázom.Sütőpapírral bélelt tepsibe pakolom,és hagyom kelni letakarva.
Amíg a kiflik kelnek, a kenyér tetejét is bevagdosom, lepermetezem vízzel a jénai fedelének belsejét,és mehet a 220 fokra előmelegített sütőbe 45 percre.Miután letelt a 45 perc, leveszem a fedőt a kenyérről és sütöm tovább még 15 percet.Ha kész a kenyér, rácsra teszem és vízzel lepermetezem,és lehet hallani hogy pattog recseg a kenyér héja, vagyis beszélget a kenyér.
A kiflik tetejét lekenem vízzel hígított tojássárgával és mehet a forró sütőbe 220 fokon sütjük úgy 30 percet.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése